Att vara sambo innebär mer än att bo ihop
Enligt sambolagen räknas två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll som sambor. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för gemensamt användande. Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som gifta par. Den största skillnaden är att ni inte ärver varandra. Det viktigaste att hålla koll på när ni flyttar ihop är, tråkigt nog, vad som händer ifall ni flyttar isär eller om någon av er avlider.
Bra att tänka på när ni flyttar ihop
Det är bara bostad och bohag som räknas som samboegendom. Bilar och båtar räknas till exempel inte in.
Tänk igenom om ni behöver ett samboavtal för att avtala bort sambolagens regler om bodelning.
Har någon av er lagt mer i kontantinsats eller köpt mer eller dyrare saker till hushållet kan det vara bra att skriva ett skuldebrev.
Ni ärver inte automatiskt varandra som sambor. Skriv ett testamente om ni vill ärva varandra.
Tänk igenom vad som gäller om det finns barn med i bilden, gemensamma eller från tidigare förhållanden. Vad händer om ni delar på er eller om någon av er skulle gå bort?
Se över hemförsäkringen så att ni båda står på den.
Egendom och delning
En av de mest betydelsefulla aspekterna av samboförhållanden är hur egendom hanteras:
Gemensam egendom
Enligt sambolagen delas gemensam egendom lika vid en separation. Detta inkluderar allt som har köpts för gemensamt bruk, såsom möbler och andra gemensamma tillgångar.
Enskild egendom
Egendom som ägs av en av samborna innan relationen, eller som har givits som gåva med villkor om att det ska vara enskilt, räknas som enskild egendom och delas inte.
Samboavtal
För att klargöra vad som ska gälla vid en separation kan sambor skriva ett samboavtal. Detta avtal kan specificera hur egendom ska fördelas och kan anpassas efter parternas önskemål. Det kan också reglera frågor om gemensamma skulder och ansvar för kostnader.
Fördelar med samboavtal:
Genom att skriva ett avtal kan ni undvika framtida tvister och skapa klarhet i förhållandet. Det kan ge trygghet och förutsägbarhet, särskilt om det finns betydande skillnader i ekonomiska resurser mellan parterna.
Juridiska skyldigheter
Som sambor har ni även vissa juridiska skyldigheter gentemot varandra:
Ekonomiskt ansvar
Om ni har gemensamma kostnader, till exempel för boende och försörjning, kan ni bli skyldiga att bidra till dessa kostnader även efter en separation, beroende på omständigheterna.
Underhåll
Det finns inga lagstadgade underhållsskyldigheter mellan sambor på samma sätt som för gifta, men underhåll kan bli aktuellt om en part har svårigheter att försörja sig efter en separation.
Kontakta oss
Har du en juridisk fråga? Tveka inte att kontakta oss. Vi inleder alltid vår konsultation med 15 min kostnadsfri bedömning av ditt ärende för att sedan föreslå en väg framåt.