010-33 00 123

Mån-Fre 08:00-20:00

Kalendern laddas...
Powered by Booking Calendar
 
-
Tillgänglig
 
-
Bokad
 
-
Reserverad
·
 
-
Delvis bokad
 
-
Ej Tillgänglig





en person som skriver på ett papper

Samboavtal

Om du och din partner flyttar ihop och lever tillsammans i ett samboförhållande bör ni alltid upprätta ett samboavtal för framtiden. Om relationen skulle ta slut och ni ska dela upp det gemensamma boet kan det vara tryggt att ha avtalat om hur fördelningen vid en eventuell framtida bodelning ska gå till. I ett samboavtal kan du och din partner avtala om att bodelningsreglerna inte ska gälla, eller begränsa reglernas tillämplighet.

Varför är ett samboavtal viktigt?

Om ni inte önskar att dela lika på den gemensamma bostaden eller den gemensamma samboegendomen som ni förvärvat tillsammans bör man upprätta ett samboavtal som reglerar en annan fördelning. Enligt lagen ska gemensam bostad och bohag delas lika om man inte bestämmer något annat. Om till exempel bara en av er köper bostaden och äger mer än 50 % bör ni reglera det i ett samboavtal.

Varför skriva ett samboavtal?

Skydd av egendom: Utan samboavtal delas gemensam egendom lika vid separation, vilket inte alltid är önskvärt. Med ett avtal kan ni specificera vad som ska hända med egendomen.

Trygghet: Att ha ett samboavtal ger en känsla av trygghet och förutsägbarhet i förhållandet. Båda parter vet vad som gäller om förhållandet skulle ta slut.

Klara regler: Avtalet kan innehålla regler kring kostnader, skulder och hur ni ska hantera gemensamma inköp. Detta kan bidra till att undvika konflikter.

Kontakta oss

Har du en juridisk fråga? Tveka inte att kontakta oss. Vi inleder alltid vår konsultation med 15 min kostnadsfri bedömning av ditt ärende för att sedan föreslå en väg framåt.

Nybrogatan 77, Stockholm

010-33 00 123

info@lexius.se

Finns det några formkrav för ett giltigt samboavtal?

Ett samboavtal ska upprättas skriftligt och undertecknas av båda samborna. Det finns ingen krav på att avtalet ska bevittnas för att vara giltigt, däremot kan det ofta vara att föredra ur bevissäkringssynpunkt. Avtalet blir gällande så fort båda parter skrivit under avtalet.

Vad bör ingå i ett samboavtal?

Egendom: Specifikation av vilken egendom som är gemensam och vilken som är enskild.

Bostad: Regler för vad som händer med bostaden om förhållandet upphör.

Skulder: Hur skulder ska hanteras, både gemensamma och individuella.

Underhåll: Eventuella avtal kring underhåll och ekonomiskt stöd.

Vad är samboegendom?

Var och en av samborna äger det man själv köper under samboförhållandet. Vid en bodelning vid en potentiell separation ingår gemensamt bohag och gemensam bostad som inhandlats för att ägas tillsammans. Detta utgör samboegendom, och det spelar ingen roll vem av samborna som betalat, oavsett så ska samboegendomen fördelas lika mellan parterna. Om ni tillexempel förvärvar en bostadsrätt tillsammans men ena parten erlägger full kontantinsats kan det vara bra att upprätta ett juridiskt dokument för att undvika tvister.

Kan man avtala bort sambolagen?

Ja, genom att upprätta ett samboavtal kan sambor avtala bort att sambolagen inte ska gälla vid en framtida eventuell bodelning. Ni kan avtala om att den helt eller delvis ska bortses ifrån. Detta kan vara lämpligt om man till exempel inte vill dela lika på värdet av en bostad vid en eventuell separation.

Hur går man tillväga?

Diskussion: Börja med att diskutera era behov och önskemål. Det är viktigt att båda parter är överens.

Underteckna: Båda parter bör underteckna avtalet och förvara det på ett säkert ställe.

Skriv avtalet: Det går att skriva avtalet själva, men det kan vara bra att få hjälp av en jurist för att säkerställa att allt är korrekt formulerat.

Behöver samboavtalet registreras för att vara gällande?

Nej du behöver inte registrera samboavtalet någonstans. Däremot är det viktigt att du förvarar originalet på ett säkert ställe där det inte försvinner.