Regler och riktlinjer vid upprättande av framtidsfullmakt:
Juridisk kapacitet: Den som ger framtidsfullmakten (fullmaktsgivaren) måste vara minst 18 år och ha full juridisk kapacitet. Det innebär att de ska kunna förstå innebörden av att ge en fullmakt.
Revokation: Fullmaktsgivaren har rätt att återkalla eller ändra framtidsfullmakten så länge de är vid sina sinnens fulla bruk. Det är viktigt att informera den utsedda fullmaktshavaren om en eventuell återkallelse.
Formkrav: Framtidsfullmakten måste vara skriftlig. Det är viktigt att den är tydligt formulerad för att undvika missförstånd. Det kan även vara bra att ha den bevittnad av två personer för att säkerställa dess giltighet.
Ansvar och redovisning: Fullmaktshavaren har ett ansvar att agera i fullmaktsgivarens bästa intresse och ska redovisa sina handlingar om det krävs. Det kan även vara bra att föra en tydlig dokumentation över beslut som fattas.
Tydlighet om omfattning: Fullmakten bör specificera vilka områden den omfattar, till exempel ekonomiska frågor, vård- och omsorgsbeslut, eller andra personliga angelägenheter. Ju tydligare reglerna är, desto bättre skyddas fullmaktsgivarens intressen.
Regler i lag: Framtidsfullmakter regleras i lagen om framtidsfullmakter (2017:310) i Sverige, som klargör rättigheter och skyldigheter för både fullmaktsgivare och fullmaktshavare.
När fullmakten träder i kraft: Framtidsfullmakten aktiveras när fullmaktsgivaren bedöms vara oförmögen att fatta egna beslut, vanligtvis baserat på en medicinsk bedömning.
Det är rekommenderat att söka juridisk rådgivning vid upprättande av framtidsfullmakt för att säkerställa att den följer alla lagar och riktlinjer. Kontakta Lexius Juridik om du vill ha hjälp vid upprättandet av en framtidsfullmakt.
Kontakta oss
Har du en juridisk fråga? Tveka inte att kontakta oss. Vi inleder alltid vår konsultation med 15 min kostnadsfri bedömning av ditt ärende för att sedan föreslå en väg framåt.