Vi bistår arbetsgivare i arbetsrättsliga frågor
Upprätta anställningsavtal eller VD-avtal
Vi på Lexius Juridik har lång erfarenhet av att upprätta och granska anställningsavtal. Om du avser att starta ett företag och behöver anställa personal kan vi hjälpa dig med att se till att avtalet är juridiskt korrekt. Det är alltid viktigt att garantera att de lagbestämmelser som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare upprätthålls. Vi hjälper dig med att upprätta ett giltigt anställningsavtal och ser till att du inte missar något. Att anställningsavtalet är skriftligt innebär en säkerhet för båda parter och det minskar risken för framtida eventuella tvister mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.
VD-avtal
VD-avtal skiljer sig i vissa avseenden från ett vanligt anställningsavtal. Om du ska skriva ett VD-avtal med en extern VD finns det vissa faktorer som är viktiga att ha koll på. Som arbetsgivare bör du se till att en extern VD nte omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS). Anledningen till det är att det är väsentligt att företaget kan byta ut VD:n för det fall att uppdraget inte fungerar. Tydliggör även vilka restriktioner VD:n ska ha och avtala om vad som ska gälla avseende skadestånd och sekretess i syfte att skydda företaget varför det är att ett riktigt anställningsavtal ingås. Det är inte ovanligt att man avtala om konkurrensförbud efter anställningens upphörande. Vi hjälper dig att upprätta ett bra VD-avtal.
Kontakta oss
Har du en juridisk fråga? Tveka inte att kontakta oss. Vi inleder alltid vår konsultation med 15 min kostnadsfri bedömning av ditt ärende för att sedan föreslå en väg framåt.
Nybrogatan 77, Stockholm
010-33 00 123
info@lexius.se
Checklista för att upprätta ett anställningsavtal
Klargör vilka parterna är
Övertidsersättning
Klargör vilken typ av tjänst det är
Semester
Tillsvidaretjänst, provanställning eller tidsbegränsad anställning? Tydliggör det i anställningsavtalet
Tjänstepension och försäkringar
Tillträdesdag för anställningen
Sjuklön och föräldralön
Placering
Uppsägningstid
Lön
Förmåner
Sysselsättningsgrad i antal timmar per helgfri vecka
Tjänsteresor
Hantera uppsägningar och avskedningar
Om du som arbetsgivare önskar att säga upp en arbetstagare är det viktigt att du har koll på det arbetsrättsliga regelverket och förstå dina skyldigheter som arbetsgivare. Anledningen till att du vill säga upp någon kan vara på grund av arbetsbrist, omorganisering etc. Det krävs att du har en giltig grund för uppsägningen. Arbetsbrist är en sådan saklig grund för uppsägning. Innan du säger upp en arbetsgivare är du dock skyldig att överväga möjligheten att omplacera den anställde samt överväga turordningsreglerna. Vid en felaktig uppsägning kan du som arbetsgivare bli skadeståndsskyldig på i vissa fall väldigt höga belopp. Vi hjälper dig som arbetsgivare att undersöka möjligheterna att säga upp en arbetsgivare och bistår dig i ditt ärende.
Avskedande
Om du har kommit i konflikt med en anställd kan det i vissa fall finnas möjlighet att avskeda denne. Vi bistår dig i hur du ska gå tillväga då det kan vara ett tufft beslut att ta. Förbered i förväg vad du ska säga och informera om skälen till avskedandet. Du har även en skyldighet att informera arbetstagaren en vecka i förväg. Du bör även skriftligen meddela skälet till avskedandet för det fall arbetstagaren eller dennes fackförbund begär det. För att du ska kunna avskeda någon krävs det att arbetstagaren grovt har åsidosatt sina åtaganden. Det finns många steg och regler du måste ta hänsyn till och vi hjälper dig att klargöra vad det är som gäller.
Frågor och svar
Vad är skillnaden på uppsägning och avskedande?
Uppsägning på grund av personliga skäl och avskedande kan skilja sig beroende på situationen. Om en person blir uppsagd av personliga skäl har personen rätt att vara anställd under uppsägningstiden. Har det däremot förekommit grov misskötsamhet kan den anställde avskedas och då upphör anställningen utan uppsägningstid utan får gå på dagen.
Hur lång uppsägningstid har jag hos min arbetsgivare?
Uppsägningstiden varierar och det finns bestämmelser i LAS som reglerar detta. Dock är det dispositiva regler och annat kan avtalas. Det kan även finnas kollektivavtal på arbetsplatsen som anges särskilda bestämmelser avseende uppsägningstid.
Vilka skydd finns det för arbetstagare?
Arbetstagaren står i en beroendeställning till sin arbetsgivare. Det kan ibland kännas som en orättvis behandling på arbetsplatsen och det är inte alltid rätt att veta vilken hjälp man kan få. LAS reglerar bestämmelser om uppsägning, grund för uppsägning, turordningsregler etc. LAS kan dock avtalas bort eller inskränkas genom kollektivavtal. De svenska reglerna är dock upprättade så att man som arbetstagare ska skyddas mot maktmissbruk. Vill du veta mer om dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss på Lexius.
Fackliga frågor och förhandlingar
När du i egenskap av arbetsgivare önskar ändra något i verksamheten kan du behöva förhandla med din fackliga organisation. Med hänsyn till arbetsgivaren arbetsledningsrätt har arbetsgivaren rätt att fördela arbetet och besluta om vem som gör vad. Du kanske avser att genomföra större förändringar genom omorganisering, anställning av ny chef eller minska personalen. Inom det arbetsrättsliga området finns det långtgående skyldigheter att förhandla, oavsett om det finns kollektivavtal eller inte. Skyldigheten att förhandla gäller för såväl arbetsgivaren som arbetstagarorganisationer. Det följer omfattande lagstiftning på det arbetsrättsliga området och i stor utsträckning är facket inblandad och det kan uppstå många olika fackliga frågor hos dig som arbetsgivare.
Fackliga förhandlingar
Våra jurister på Lexius Juridik bistår dig i samtliga fackliga frågor som du funderar på. Vi biträder även vid MBL-förhandlingar, förlikningsförhandlingar i tingsrätten, vid arbetsdomstolen eller för att kunna förhandla mot det fackliga, erfarna ombudet. Det kanske har uppstått en tvist om uppsägning av en arbetstagare eller liknande och då bistår våra jurister gärna dig i ditt ärende. Vi hjälper dig att tänka på vad som är viktigt i förhandlingarna.
Person- och miljöärenden
Inte sällan är frågor rörande arbetsmiljö på arbetsplatsen svåra, komplexa och krångliga. Det är ett omfattande regelverk som kan uppfattas som svårt att överblicka. Våra jurister på Lexius Juridik bistår även hjälp vid frågor rörande straffansvar vid uppkomna skador eller faror på arbetsplatsen. Våra jurister kan även bistå med rådgivning vad rör diverse arbetsmiljöproblem – dels hur dessa kan förebyggas men även hur du hanterar redan uppkomna problem.
Arbeta med miljöarbetet systematiskt
Genom att arbetsgivaren systematiskt undersöker och bedömer eventuella risker på arbetsplatsen skapas förutsättningar för en hållbar och bättre arbetsmiljö vilket i sin tur kommer minska sjukskrivningar, hög personalomsättning, tunga arbetsbelastningar och upprepade konflikter på arbetsplatsen. Kontakta oss på Lexius Juridik så hjälper vi dig med alla dina frågor som rör arbetsmiljö.
Rådgivning och förhandling i övrigt på arbetsrättens område
Arbetsrättens område är i ständig rörelse med nya förändringar i regelverket. Vi på Lexius Juridik har erfarenhet av att hantera arbetsrättsliga förhandlingar och tvister och hjälper dig att hålla koll på de olika regelverken. Preskriptionsfristerna är korta på det arbetsrättsliga området och det är flera formaliaregler att uppmärksamma. Det är därav inte alltid lätt att orientera sig i den arbetsrättsliga djungeln. Vi erbjuder rådgivning inom hela det arbetsrättsliga området. Bland annat bistår vi i ärenden som rör omorganisering, ingående och uppsägning av anställningsavtal samt arbetsrättsliga förhandlingar.
Vi hjälper dig i arbetsrättsliga frågor
Om du behöver juridisk rådgivning eller ett juridiskt biträde i en arbetsrättslig tvist så bistår vi dig som arbetsgivare i samtliga arbetsrättsliga frågor. Vi kan fungera som medlare i en tvist mellan dig och en arbetstagare, biträda dig i egenskap av arbetsgivare vid en arbetsrättslig förhandling om en anställning eller liknande. Tveka inte på att kontakt oss på Lexius Juridik så berättar vi mer om vilken hjälp vi kan erbjuda just dig.
Vi bistår arbetstagare i arbetsrättsliga frågor
Tolka och omreglera anställningsavtal
Om du i egenskap av arbetstagare behöver hjälp med att tolka ditt anställningsavtal och förstå vad du har för rättigheter och skyldigheter så hjälper vi på Lexius Juridik dig med alla dina frågor. Vi bistår med bland annat juridisk tolkning av anställningsavtal, till exempel för att du ska förstå innebörden av din tjänstebeskrivning eller om du behöver hjälp med att förstå anställningsvillkoren. Vi bistår även med hjälp i en situation då din arbetsgivare vill omreglera det mellan er gällande anställningsavtalet. En arbetsgivare kan inte ensidigt ändra anställningsavtalet utan det kräver att du ger ditt samtycke att så sker.
Att tänka på
Innan du signar anställningsavtalet av bör du tänka över vissa saker. I de flesta fall är det inga konstigheter, men för att gardera dig mot framtida tvister bör du noga tolka avtalet. Du ska inte nöja dig med ett muntligt avtal – stå på dig och begär att villkoren skrivs in i ett skriftligt avtal. Ha inte för bråttom, det är bättre att fråga om du är osäker eller inte förstår något. Det är trots allt ditt framtida jobb det rör sig om.
Bestrida en uppsägning eller kräva skadestånd för oskälig uppsägning/avskedande
Om du är fackligt medlem bör du i första hand vända dig till din fackliga organisation för att få hjälp med att tillvarata din rätt när du vill bestrida en uppsägning. Om den anställde önskar att uppsägningen ogiltigförklaras kan anställningen inte upphöra förrän domstolen slutligt prövat frågan huruvida saklig grund förelegat eller inte. Under processen i domstol har du rätt till juridiskt biträde. En tvist kan pågå under en lång tid och kan avgöras i arbetsdomstolen eller i tingsrätten som första instans. Ett bestridande kan bli långdraget och dyrt varför det kan finnas stor anledning att anlita juridisk hjälp i processen.
Kan du ha rätt till skadestånd vid felaktig uppsägning?
Om arbetsgivaren inte uppfyller kraven på uppsägning kan du begära skadestånd. Du kan erhålla allmänt skadestånd om du blivit behandlad på ett felaktigt sätt. Ekonomiskt skadestånd kan också utgå i form av förlorad inkomst till följd av att du har förlorat arbetet. Vill du ha hjälp med att ansöka om skadestånd i domstol är du välkommen att kontakta våra jurister.
Rådgivning och förhandling i övrigt på arbetsrättens område
Arbetsrättens område är i ständig rörelse med nya förändringar i regelverket. Vi på Lexius Juridik har erfarenhet av att hantera arbetsrättsliga förhandlingar och tvister och hjälper dig att hålla koll på de olika regelverken. Preskriptionsfristerna är korta på det arbetsrättsliga området och det är flera formaliaregler att uppmärksamma. Det är därav inte alltid lätt att orientera sig i den arbetsrättsliga djungeln. Vi erbjuder rådgivning inom hela det arbetsrättsliga området. Bland annat bistår vi i ärenden som rör felaktig uppsägning, avskedning, omorganisering och arbetsrättsliga förhandlingar.
Vi hjälper dig i arbetsrättsliga frågor
Om du behöver juridisk rådgivning eller ett juridiskt biträde i en arbetsrättslig tvist så bistår vi dig som arbetstagare i de arbetsrättsliga frågors som du har. Vi kan fungera som medlare mellan dig och din arbetsgivare och arbetstagare, biträda dig i egenskap av arbetstagare vid en arbetsrättslig tvist om din anställning eller hjälpa dig övriga ärenden. Tveka inte på att kontakta oss på Lexius Juridik så berättar vi mer vilken hjälp vi kan erbjuda dig.