Varför ska man skriva ett skuldebrev?
Ett skuldebrev är ett bevis på att en skuld faktiskt föreligger. I skuldebrevet kan ni reglera summan som skulden avser, återbetalningstid och eventuell ränta på lånet. Genom att upprätta ett skuldebrev minimerar ni risken att en tvist uppstår mellan borgenären och gäldenären.
Kontakta oss
Har du en juridisk fråga? Tveka inte att kontakta oss. Vi inleder alltid vår konsultation med 15 min kostnadsfri bedömning av ditt ärende för att sedan föreslå en väg framåt.
Nybrogatan 77, Stockholm
010-33 00 123
info@lexius.se

Vad händer med skuldebrevet när skulden är betald?
När skulden är betald finns det inte längre något fordringsförhållande mellan parterna. Då skulden har blivit betald ska en anteckning göras på skuldebrevet, vilket utgör en säkerhet för låntagaren så att denne inte behöver betala flera gånger. När låntagaren betalat av hela skulden bör han eller hon återkräva skuldebrevet och sedan riva sönder det.
Vad menas med borgenär och gäldenär?
Borgenären utgör fordringsägare och har lånat ut pengar till motparten som kallas för gäldenär. Ofta är borgenären en bank, ett kreditinstitut eller en långivare men kan även vara en privatperson som lånar ut pengar.
Gäldenären står i skuld till borgenären (långivaren). När skulden utgör en penningskuld kallas gäldenären för penninggäldenär och när det avser ett avtal som rör varor eller tjänster kallas gäldenären för naturagäldenär.
Går det att skriva ett skuldebrev i efterhand?
Det går bra att upprätta ett skuldebrev även efter att man har lånat ut pengar. Däremot är det alltid att föredra att skuldebrevet upprättas i samband med att lånet ingås.
Kontakta Lexius Juridik om du behöver hjälp med att upprätta ett skuldebrev.